Nieuwe hype: kristallen en edelstenen – wat is interessant en wat is bullshit?

kristallen en edelstenen

Nieuwe hype: kristallen en edelstenen – wat is interessant en wat is bullshit?

kristallen stenenWat zijn kristallen en wat zijn edelstenen?

Naast edelstenen zijn er ook half edelstenen, mineralen en kristallen. Maar wat is hier nu het verschil tussen? Wanneer is ‘iets’ een edelsteen, half edelsteen, mineraal of kristal? Elke steen die zich onderscheid door zijn kleur, glans of vorm en daarmee een zeldzaamheid is wordt een edelsteen genoemd. Edelstenen zijn er in verschillende hardheden zoals bijvoorbeeld diamant, saffier, robijn en aquamarijn dit zijn zeer harde steensoorten. Zachtere steensoorten zijn amethist en tijgeroog.

Vroeger vielen de zachtere steensoorten onder de halfedelstenen maar tegenwoordig vallen deze ook onder de edelstenen. Edelstenen zijn samengesteld uit één of meerdere mineralen. Mineralen zijn stoffen die bestaan uit één soort molecuul. Kristallen bestaan uit één mineraal die zorgt voor een kristallijne vorm en waardoor het mineraal een regelmatig uiterlijk heeft.

De meeste edelstenen zijn kristallen maar er zijn ook edelstenen die bestaan uit gesteente. Gesteente bestaat dan ook uit meerdere mineralen en hebben een onregelmatig uiterlijk en komen dan ook voor in vele verschillende kleurschakeringen. Aan edelstenen worden betekenissen of werkingen toebedacht.

Edelstenen en kristallen zijn helemaal in anno 2020

Je ziet de laatste jaren dat steeds meer mensen geloven dat edelstenen en kristallen kunnen helpen. Dat komt ook omdat bekende mensen zoals Adele en Victoria Beckham gebruik maken van de werking van edelstenen en kristallen. De make-up industrie maakt ook steeds meer gebruik van kristallen in crèmes én massage producten.

Er is zelfs water met obsidiaan op de markt voor ongeveer € 80,- dat je een stralende huid beloofd. Je kun je haar kammen met rozenkwarts dat ervoor zorgt dat je hoofdhuid minder gestrest aanvoelt. Je kunt je hoofdhuid ook masseren met een jaderoller ofwel qua sha en in de industrie vermaalt men toermalijn in dagcrèmes. Maar of dit nu werkelijk echt helpt?

Qua sha wordt ook wel de natuurlijke botox genoemd en een behandeling, schrapen met een stuk steen over je gezicht, duurt ongeveer twintig minuten. Een test wijst uit dat de lijntjes niet verdwijnen na meerdere behandelingen maar dat de huid er wel mooier uitziet. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van kristallen in producten voor de huid werken. Wel blijkt dat door het masseren van je huid met een steen je spieren ontspannen en dat de bloedcirculatie wordt verhoogd. Hieruit blijkt echter niet dat dit komt van de jade of van de toermalijn maar meer van de massage!

kristallen edelstenen tarot alternatiefEdelstenen en kristallen worden al vele eeuwen gebruikt

Al eeuwenlang gebruiken mensen edelstenen omdat deze heilzaam zouden zijn voor lichaam en geest. De manier waarop edelstenen en kristallen gebruikt moesten worden was echter overal anders. Sommige mensen vonden dat de stenen op de zieke plek gelegd moesten worden of dat je ermee gemasseerd moest worden.

Anderen geloofden dat het beter was de steen te vermalen en er een zalf van te maken waarmee je de plek kon insmeren. Terwijl er ook een groep was die het dragen van de edelsteen belangrijk vonden of die de stenen vermalen en in water deden. Maar hoe de kristallen ook werden gebruikt, de werking ervan was overtuigend.

Elke edelsteen of kristal heeft zijn eigen specifieke chemische samenstelling. Door deze samenstelling kan er een wisselwerking plaatsvinden tussen de steen en de huid. Wanneer jouw lichaam een tekort heeft aan bepaalde elementen en je de juiste steen draagt kan deze steen de tekorten aanvullen. De geneeskracht van edelstenen mag echter nooit worden vergeleken met de werking van medicijnen die een huisarts voorschrijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *