Instagram en TikTok influencers: waarom je alles met een korrel zout moet nemen

influencers

Instagram en TikTok influencers: waarom je alles met een korrel zout moet nemen

Je kunt tegenwoordig nauwelijks nog om ze heen: influencers. Met name op Instagram en TikTok zie je ze veel langskomen en ze hebben vaak een gigantisch publiek. Veel influencers hebben duizenden volgers. Als een influencer een berichtje, video of afbeelding op social media plaatst, kun je er dus op rekenen dat deze post een groot bereik heeft. Toch moet je niet zomaar alles geloven wat een influencer op social media plaatst.

Influencers worden betaald voor promotie

influencers tiktok instagramInfluencers zijn mensen die populair zijn op social media, ze hebben veel volgers en posten op regelmatige basis. Vaak staan ze in direct contact met hun publiek en delen ze persoonlijke ervaringen op hun accounts. Als je een influencer al een lange tijd volgt, kun je gemakkelijk het gevoel hebben dat je hem of haar echt leert kennen.

Zeker als iemand intieme verhalen deelt, op reacties reageert en een grote online aanwezigheid heeft, kan de persoon als een goede vriend of vriendin aan gaan voelen. Maar het is altijd goed om te onthouden dat social media ook gewoon onderdeel van het werk van een influencer is. En dat influencers vaak betaald worden om een band met hun publiek op te bouwen, zodat ze hen vervolgens kunnen overtuigen om bepaalde producten aan te schaffen.

Omdat influencers zo’n groot bereik hebben, is het niet vreemd dat bedrijven influencers inzetten om hun producten te promoten. En juist omdat de promotie van influencers vaak een stuk persoonlijker aanvoelt dan een onpersoonlijke reclame, zijn mensen extra snel geneigd bepaalde producten te kopen. Vergeet dus niet dat je hier uiteindelijk ook gewoon met reclame te maken hebt.

Influencers zijn (meestal) geen experts

Ook wanneer het niet om betaalde promotie gaat, is het belangrijk om kritisch te blijven op influencers. Veel influencers geven tips over bepaalde thema’s. Op Instagram worden er bijvoorbeeld veel tips over fitness, huidverzorging, dieet en kleding gedeeld. Maar hierbij is het altijd belangrijk om te onthouden dat de meeste influencers geen professionals zijn.

En vergeet ook niet dat de meest succesvolle influencers vaak veel geld hebben. Hun gladde huid en strakke lichaam kan dus ook gewoon het resultaat zijn van dure producten (en niet van die specifieke ochtendroutine die ze op social media delen). Als je bijvoorbeeld huidproblemen hebt, en op zoek bent naar een oplossing, kun je beter een keer met je huisarts of een dermatoloog gaan praten dan het rijtje tips van een influencer op te volgen.

Daar komt nog eens bij: alles wat je op internet voorbij ziet komen, wordt gemakkelijk gemanipuleerd. Op Instagram en TikTok zijn er filters die lichaam en gezicht volledig kunnen vervormen. En iemand heeft natuurlijk ook altijd volledige controle over wat hij of zij op internet deelt. Het lijkt misschien of een influencer helemaal open is op social media, maar je ziet altijd maar kleine fragmenten uit iemands leven – zélfs als iemand dagelijks post.

Betekent dit dat je alle influencers op Instagram en TikTok gelijk moet wantrouwen? Nee, je kunt natuurlijk nog steeds mensen blijven volgen als je daar blij van wordt. En ook binnen de wereld van influencers bestaan er verschillende soorten mensen, waarbij sommige influencers meer hun best doen om open en authentiek te zijn dan anderen. Maar wees ook kritisch en vergeet niet om alles met een korreltje zout te nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *