Zo ziet de Belgische vaccinatiestrategie Covid-19 er uit

COVID 19 vaccin

Zo ziet de Belgische vaccinatiestrategie Covid-19 er uit

Maandenlang wordt ons land al in de ban gehouden van Covid-19. Met pieken en dalen in de cijfers, met gedeeltelijke en volledige lockdowns en met een verregaande impact op onze levens kijken we al maanden uit naar de start van de vaccinatiecampagne. En nu kunnen we eindelijk hoop koesteren. De eerste vaccins zijn er en de vaccinatiestrategie werd uitgewerkt door verschillende experts en bevestigd door de regering.

Werken in drie fasen

Net zoals elk land is België afhankelijk van het aantal vaccins dat kan aangeleverd worden door de producenten. Ons land heeft ingetekend op vijf verschillende vaccins waarvan er momenteel nog maar één dat van Pfizer/BioNtech, is goedgekeurd. De start is gegeven, zij het in zeer beperkte mate in afwachting van de andere goedkeuringen.

covid vaccin foto

Fase 1A

Vanaf 5 januari wordt gestart met de eerste fase op basis van een beperkt aantal vaccins. Binnen deze fase worden de bewoners van de woonzorgcentra en het zorgpersoneel gevaccineerd in deze voorzieningen en in de ziekenhuizen.

Fase 1B

In fase 1B kunnen we verschillende doelgroepen onderscheiden. De 65-plussers komen hier aan de beurt, maar ook de 45-plussers die twee of meerdere onderliggende aandoeningen hebben die zorgen voor een verhoogd risico.

Mensen die werken binnen de essentiële beroepen kunnen eveneens in deze fase gevaccineerd worden. De lijst met de beroepen die in aanmerking komen hiervoor, wordt nog uitgewerkt en zal op een later tijdstip beschikbaar gesteld worden.

Fase 2

De laatste fase is meteen ook de grootste en omvat alle inwoners met een laag risico, de overgrote meerderheid dus zeg maar. Wie binnen deze groep valt is al bepaald, echter nog niet in welke volgorde zal gewerkt worden. Omdat dit logistiek een hele uitdaging zal zijn, kunnen hier ook vaccinatiecampagnes in bedrijven en scholen georganiseerd worden om zo groot mogelijke groepen mensen te bereiken. De vaccinatiecentra blijven uiteraard ook in deze fase nog steeds dienst doen.

COVID-19 vaccinInzet op sensibilisering

Om de Covid-19 pandemie onder controle te krijgen, wordt ernaar gestreefd om 70% van de bevolking te vaccineren. Omdat België ervoor gekozen heeft om geen wettelijke verplichting tot vaccinatie te voorzien voor haar inwoners, zal vooral ingezet worden op het informeren en sensibiliseren van de bevolking om tot dat percentage te komen. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat als de bevolking voldoende transparante informatie krijgt, zij ook geneigd zullen zijn zich te laten vaccineren. Recente peilingen bevestigen dit vermoeden tot nu toe.

De overheid maakt zich sterk dat ten laatste rond september of oktober 2021 iedereen die dat wil toegang zal hebben gekregen tot het vaccin.

Tot die tijd blijft het zaak om de maatregelen strikt op te volgen en contacten zoveel als mogelijk te vermijden. Enkel indien iedere Belg meewerkt aan het gemeenschappelijke doel, kan het normale leven terugkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *