Negatieve rente bij centrale banken: wat wil dat zeggen voor ons als consument?

Negatieve rente bij centrale banken: wat wil dat zeggen voor ons als consument?

Euro BiljettenWat tot voor enkele jaren geleden nog ondenkbaar was, is inmiddels realiteit geworden: de spaarrentes die banken aanbieden zijn niet alleen richting 0 procent gegaan, maar daar zelfs onder gedoken en inmiddels bij diverse bancaire instellingen al negatief. Wat hebben deze negatieve spaarrentes te betekenen voor de Belgische consument? Hoe kun je op een slimme manier met je spaargeld omgaan, zonder dat je inboet op je vermogen? In dit artikel lees je wat de negatieve rentes betekenen voor ons als consumenten. En hoe je op een verstandige manier met je spaargeld om kunt gaan, zodat je toch nog rendement behaalt en niet inteert op je kapitaal.

Wat betekent de negatieve spaarrente voor het vermogen van Belgische consumenten?

Een negatieve spaarrente betekent feitelijk dat je als particulier ‘spaarder’ geld moet toeleggen bij het sparen. Sparen kost in dat geval dus geld. Nog niet zo heel lang geleden, in de jaren 1970 tot 1990, waren de rentes op spaarrekeningen nog meer dan interessant, met rentes tot wel 5 procent of zelfs meer. In 2019 en 2020 was de situatie inmiddels totaal veranderd en kwamen de eerst percentages van 0 procent en ook de eerste negatieve rentes voor. Het tij is dus volledig gekeerd qua spaarrentes. En dat leidt ertoe dat mensen met geld op zoek gaan naar andere manieren om hun koopkracht op peil te houden.

Welke andere factoren bepalen de waarde van je spaargeld?

Er zijn daarbij nog twee andere factoren die sparen bij een negatieve rente in negatieve zin beïnvloeden. In de eerste plaats is dat de inflatie, die elk jaar zorgt voor een waardevermindering van geld. Doorgaans bedraagt de gemiddeld jaarlijkse inflatie zo’n 1 tot 2 procent. Heb je dus honderd euro op je spaarrekening staan op 1 januari, dan is ditzelfde renovatie puppybedrag qua koopkracht op 31 december nog maar 99 of 98 euro waard. Naast deze inflatie moet je als consument er rekening mee houden dat je spaargeld ook minder waard wordt door de jaarlijkse bankkosten van enkele tientallen euro’s die je moet betalen. Al met al genomen wordt je spaargeld – door de negatieve rente, inflatie en bankkosten -, dus aanzienlijk minder waard als je het onder de huidige omstandigheden op een spaarrekening van de bank zet. Maar gelukkig zijn er manieren om je spaargeld op een slimme manier te investeren, zodat je toch nog rendement behaalt.

Spaargeld investeren in een verbouwing of woningaanpassing

De lage spaarrente betekent voor consumenten dat ze op zoek gaan naar andere manieren om hun spaargeld te laten renderen. Het geld simpelweg op de bank laten staan is zinloos, omdat het dan feitelijk langzaam verdampt. om deze reden kiezen veel huiseigenaren ervoor om hun spaargeld te investeren in het verbouwen van hun woning. Een woningverbouwing maakt het huis direct meer waard, doordat er direct meer woonruimte wordt gecreëerd. Een dergelijke investering betaalt zich op termijn, bij verkoop van je huis in de toekomst, altijd weer dubbel en dwars terug en levert te zijner tijd dus een mooie extra duit op. Een alternatieve mogelijkheid is om geld dat je over hebt te stoppen in isolatiemaatregelen of andere ecologische renovaties. Door je woning beter te isoleren, breng je direct de energiekosten omlaag en ben je op een speciale manier ook aan het sparen. Prettig is daarbij dat er vaak gemeentelijke subsidieregelingen beschikbaar zijn, die al snel tot een derde van de kosten voor isolatie vergoeden. Zo levert de huisisolatie je feitelijk nog meer financieel voordeel op. En vergeet ten slotte niet dat een beter geïsoleerd huis een gunstiger energielabel krijgt en ook daardoor nog een keer extra in waarde stijgt. Een win-winsituatie dus!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *