Mijn ontspanningstip: één glas rode wijn per avond

ontspanningstip rode wijn

Mijn ontspanningstip: één glas rode wijn per avond

Er is al veel geschreven over het drinken van alcohol. Alcohol en dus ook één glas rode wijn per avond, zou de kans op bepaalde ziekten kunnen verkleinen of voorkomen. Daarentegen heeft alcoholconsumptie ook een nadelig effect op de gezondheid. Zo verhoogt het de kans op bepaalde soorten kanker bij zowel mannen als vrouwen. Toch drink ik maximaal één glas rode wijn per avond. Op die manier ontspan ik uitstekend en meer dan 1 glas wijn op een avond heb ik daarvoor ook niet nodig.

glas rode wijn ontspanningGenieten is ook ontspannen!

Voor veel dingen in het leven geldt dat als je geniet je ook ontspant. Zo ook met lekker eten en drinken. Een van mijn favoriete manieren om te kunnen ontspannen na een drukke werkdag is een fles wijn opentrekken.

Nee. Die fles wijn gaat er niet helemaal doorheen op een avond. En ook niet als het weekend is. Ik drink maximaal één glas rode wijn per avond om heerlijk te kunnen ontspannen.

Daarbij geniet ik vooral van de smaak van de wijn en de heerlijke aroma’s in bijvoorbeeld zo’n lekkere Barolo. Het is mij niet te doen om de alcohol.

Alcohol ontspant

Natuurlijk ontspant de alcohol ook. De drukte van de dag wordt naar de achtergrond verdreven en na een glaasje rode wijn voel ik mij extra ontspannen. Dat is het effect van alcohol. Een glas wijn zorgt er ook voor dat ik makkelijk in slaap kom. Zonder wijn te drinken trouwens ook, maar het gaat na een glas rode wijn net iets makkelijker.

Gezondheidsvoordelen

Ik ben begonnen met het drinken van maximaal 1 glas wijn per avond omdat het nogal veel gezondheidsvoordelen schijnt te hebben. Ik ben mij bewust van de nadelen maar aangezien ik weinig alcohol drink en verder gezond leef, neem ik dat voor lief. De voordelen zijn voor mij belangrijker. Zo schijnt het risico op hart- en vaatziekten veel lager te worden als je per dag 1 glas wijn drinkt (en dan het liefst rode wijn). Ook wordt de kans op dementie verkleint. Zelfs het risico op longkanker is veel lager bij zeer matig alcoholgebruik. Ik heb zelf geen Diabetes type 2, maar het schijnt dat mensen met dit type diabetes door het nuttigen van 1 wijntje per dag het risico op overlijden door suikerziekte verkleinen.

Meer gezondheidswinst?

1 glas rode wijn per avond drinken levert dus gezondheidswinst op. Meer dan 2 glazen per dag leidt echter niet tot extra gezondheidswinst.

Wat is teveel drinken?

Wanneer drink je teveel wijn per dag? Eigenlijk drink je al teveel als je 3 glazen wijn drinkt op een dag. Dit is misschien nog net aanvaardbaar maar gezond is het bepaald niet. De gezondheidsraad adviseert om helemaal geen alcohol te drinken. Maar dat is niet voor mij weggelegd. Ik leef heel gezond en ontspan optimaal met maar 1 glas wijn per avond. Dat wil ik zo houden en dit plezier neemt niemand mij af. Voor mannen geldt dat ze maximaal 2 glazen wijn drinken om gezondheidsschade binnen de perken te houden. Voor vrouwen maximaal één klein glas per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *