Inkjet VS. Laserprinter: waarom ik voor een laserprinter heb gekozen

all in one printer

Inkjet VS. Laserprinter: waarom ik voor een laserprinter heb gekozen

Zowel de inkjet als de laserprinter kunnen printen maar er zit nogal verschil tussen beide printertypes. Een inkjet is veel goedkoper en is voor iemand die niet zo vaak print en toch goede kwaliteit foto’s wil printen een uitstekende optie. Een laserprinter wordt vaak op kantoren gebruikt omdat deze snel is en grotere cartridges heeft. De toner cartridges zijn wel veel duurder maar geven ook meer prints. Hierdoor is de toner in verhouding dan ook goedkoper. We zetten een en ander voor je op een rijtje.

inkjet printersEen inkjetprinter

Een inkjetprinter is goedkoper in aanschaf dan een laserprinter maar heeft een kortere leeftijdsduur. Een inkjetprinter gebruikt inktcartridges, een soort plastic capsules, en maakt afdrukken door via een bepaald patroon kleine druppeltjes inkt, via spuitmondjes, op de pagina te spuiten. Deze inkt is nat en kan uitvegen zodat je moet oppassen wanneer je het papier uit de printer haalt. Het beste is om voor het printen met een inkjetprinter een betere kwaliteit papier nemen. In inkjet printers kunnen tussen de 2 tot soms wel 9 verschillende cartridges zodat een inkjet printer in staat is om mooie afdrukken te maken in kleur.

In de regel maakt een inkjetprinter betere kleurenafdrukken dan een laserprinter. Een inkjet printer is niet snel en wordt dan ook meestal thuis gebruikt. Een inkjet verbruikt wel veel inkt en de prijzen van de cartridges liggen tussen de 40 en 50 euro. Wanneer je niet veel print kan een cartridge uitdrogen. Een inkjetprinter creëert de zwarte kleur door deze te combineren met cyaan, magenta en geel en daardoor gaan ook de kleuren cartridges snel leeg.

HP laserprinterEen laserprinter

Een laserprinter is veel duurder in aanschaf dan een inkjetprinter maar heeft een langere levensduur dan een inkjetprinter. Toch zijn er steeds meer goedkope laserprinters op de markt; die dan spijtig genoeg vaak erg dure toners hebben. Een laserprinter gebruikt toner, een soort poeder, dat door hoge temperaturen gesmolten wordt en daarmee worden de afdrukken gemaakt. Toner wordt geleverd in grote cartridges en is voordeliger dan de inktcartridges. Een tonercartridge kost gemiddeld tussen de 70 en 90 euro.

Toner droogt nooit uit en een laserprinter heeft géén spuitmondjes die door inkt verstopt kunnen raken. De kwaliteit van het papier dat je gebruikt bij een laserprinter is minder belangrijk. Wanneer je print met een laserprinter zijn de printen watervast én droog. Kleurenafdrukken zijn echter minder mooi hoewel de techniek hierin niet stil staat. Een laserprinter is veel sneller dan een inkjetprinter en wordt dan ook vaak gebruikt op kantoor.

Waarom ik voor een laserprinter heb gekozen

Ook al worden de inkjetprinters steeds sneller toch zijn er goede redenen om een laserprinter te kopen. De beste reden om een laserprinter te kopen is het verschil in printen. De inkjetprinter print met inkt via spuitmonden. De inktcartridges zijn in verhouding erg duur en gaan relatief kort mee. Je hebt minimaal één zwarte en drie kleurencartridges nodig. Dit komt omdat zwart wordt gecreëerd met cyaan, magenta en geel. De kleuren cartridges gaan dus ook leeg als je bijna geen kleuren printen maakt!

Je hebt bij een inkjetprinter ook kwalitatief beter, dus duurder papier nodig. Een laserprinter daarentegen heeft grote toner cartridges die nooit uitdrogen en de kleur wordt ook alleen gebruikt wanneer je een kleurenprint maakt. De toner cartridges zijn wat duurder dan de inkjet cartridges maar gaan tot wel vijf keer langer mee. Print je minder dan zal de toner toch niet uitdrogen zodat je deze altijd tot het eind toe kunt opmaken!

 

Previous post:

2 thoughts on “Inkjet VS. Laserprinter: waarom ik voor een laserprinter heb gekozen

  1. Ik heb jarenlang lopen modderen met inktjet printers. Altijd problemen, hij wilde niet meer printen, waarom? Zoek maar uit. Maar telkens moest er een nieuwe cartridge in. Alleen zwart gebruiken helpt in zoverre dat je minder aan cartridges kwijt bent. Sinds 2 jaar werk ik met een 2e hands laserprinter. Tot nu toe geen gedoe gehad en nog geen cartridge hoeven te vervangen. Wel gebruik ik mijn oude AIO nog voor scannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *