Zaterdag… eindelijk weekend na een lange werkweek! Dat wordt lekker relaxen, misschien een fiets- of wandeltochtje hier en daar. Maar dan slaat het noodlot toe… het gras moet nog gemaaid worden. Een serieuze domper op de feestvreugde die je misschien al terug naar de nieuwe werkweek doet verlangen. Want draai of keer het hoe je wil, er zijn maar weinig mensen die staan te springen om het gras te maaien. Wel, voor die mensen die net zoals ik hun vrije tijd nuttiger willen besteden, is er nu de robotmaaier.
Voor mij persoonlijk zijn de robotmaaiers een van dé uitvindingen van de 20ste eeuw. Want een robotmaaier gaat het werk uit jouw handen nemen zodat je zeeën van tijd hebt om andere, leukere dingen te doen. Maar wat doen een robotmaaier nu precies en hoe gaat dat allemaal in zijn werk? En wat zijn voor de voor- en nadelen ten opzichte van een klassieke grasmaaier (met of zonder benzine)? We beantwoorden graag al jouw vragen en delen meteen ook onze lijst van de 5 beste robotmaaiers van het moment.
Wat is een robotmaaier?
Zoals het eerste deel van de naam al aangeeft, gaat het hier om een robot die het gras maaien van jou gaat overnemen. Het is dus een automatische grasmaaier die je oplaadt via een laadstation (vaak met zonne-energie) en die zijn grasmaaiende kunstjes laat zien in een gebied dat jij afgebakend hebt.
De robotmaaier heeft tal van programma’s die je zelf kunt instellen. Denk hierbij aan maaiprogramma’s, de hoogte van het maaien,… De maaier gaat vervolgens perfect uitvoeren wat jij hebt ingesteld en dit binnen een afgebakend gebied. Inderdaad op basis van begrenzingsdraad of sensoren vertel je de robotmaaier precies waar er moet gemaaid worden en waar niet. Bovendien bevat de robotmaaier ook zelf tal van sensoren waardoor hij bijvoorbeeld een afgrond links zal laten liggen of objecten kan omzeilen. Vaak worden ze ook geleverd met een afstandsbediening of met een app op je smartphone zodat je letterlijk en figuurlijk vanuit je luie tuinstoel je elektronische tuinman kunt bedienen.
De voor- en nadelen van robotmaaiers
Voordelen:
- Hoeft het nog gezegd dat een robotmaaier als grote voordeel heeft dat hij jou heel wat kostbare tijd en vervelend werk bespaart? Jij bepaalt wanneer en hoe het gras moet gemaaid worden en terzelfdertijd kun jij andere en nuttigere dingen doen.
- Milieuvriendelijk: Een robotgrasmaaier is ook een milieuvriendelijke oplossing. Zeker in vergelijking met grasmaaiers op benzine. Deze maaier werkt via een laadstation die vaak met zonne-energie gevoed wordt. Bovendien gaat de robotmaaier het gemaaide gras in zeer kleine stukjes weer op het afgereden gras werpen zodat je een natuurlijke meststof verkrijgt en niet met chemische producten aan de slag moet.
- Ideaal voor hooikoortspatiënten: Inderdaad, een voordeel waar je misschien zelf niet aan gedacht had, maar een robotmaaier is perfect voor hooikoortspatiënten. Zij komen immers niet meer in aanraking met het gras en door het gras kort af te rijden, is er ook heel wat minder kans op een allergische reactie.
- Weinig onderhoud: terwijl je een klassieke grasmaaier na iedere maaibeurt grondig moet reinigen, is dit niet het geval bij een robotmaaier. Een paar keer per jaar eens alles grondig reinigen is voldoende om je robot netjes en goed werkende te houden. Een robotmaaier vraagt dan ook weinig onderhoud.
Nadelen:
- De kantjes: Een robotmaaier werkt binnen afgebakende perimeters en dat betekent dat deze machine weleens de kantjes durft te vergeten. Niets zo lelijk dan vergeten kantjes aan je gazon. Gelukkig beschikken heel wat modellen tegenwoordig al over een speciale functie waardoor ook de kantjes gemaaid worden. Vergeet hier zeker niet naar te kijken bij de aankoop van een robotmaaier.
- De prijs: Een toestel dat al jouw werk overneemt, daar betaal je natuurlijk ook een prijs voor. Dit slimme toestel kost dan ook heel wat meer dan een gewone grasmaaier. Je krijgt er natuurlijk veel vrije tijd voor in de plaats.
- Diefstal: Je haalt wel een duur ding in huis en dat betekent dan ook dat je jezelf bewust moet zijn van het gevaar op diefstal. Gelukkig hebben de fabrikanten dit probleem bij de nieuwste modellen al aangepakt. Zo zijn onze robotvrienden niet alleen met een diefstalalarm maar ook met een activatiecode uitgerust. Is je tuin daarom vrij toegankelijk voor iedereen kies dan voor een beveiligd model.
- De installatie: Bij het bedienen van een klassieke grasmaaier kies je zelf het hoe en wat tijdens het maaien. Bij gebruik van een robotgrasmaaier moet eerst de perimeter worden afgebakend en moet er ook wat geïnstalleerd en geprogrammeerd worden. Dit vraagt even wat tijd. Van zodra dit gebeurd is, is het ook gebeurd natuurlijk.