Corona-proof op vakantie: Waarom een zeilboot huren een goed idee is!

zeilboot

Corona-proof op vakantie: Waarom een zeilboot huren een goed idee is!

De afgelopen week hebben wij een zeilboot gehuurd in Friesland. Online vonden we een verhuurbedrijf in Lemmer en de boeking was eenvoudig en snel geregeld. Wij zeilen beiden al jaren in kleinere zeilboten en we denken erover om een grotere zeilboot te kopen. En omdat we door Corona al zo lang niet op vakantie zijn geweest, dachten we dat het een leuk idee zou zijn om gewoon eens ons eigen IJsselmeer te verkennen met een gehuurde, wat grotere zeilboot. En wat hebben we het leuk gehad! Ondertussen hebben we een massa opzoekwerk gedaan, en hebben we op de website van Exmar Yachting heel wat charteropties gevonden. Duurder, maar perfect voor een grote zomervakantie!

zeilen corona-proofWe hadden afgesproken om de boot om 17:00 op te halen in de haven. De boot werd echt startklaar geleverd, de boot was brandschoon, de koelkast was koud en de watertank was gevuld. De boot had ook een volle tank diesel dus na het inpakken van onze boodschappen en andere spullen konden we zo weg. Het was eigenlijk binnen een uurtje gepiept, van aankomst in de haven tot het wegvaren. De bijgeleverde map met instructies was handig en overzichtelijk ingericht.

We hadden ervoor gekozen om zelf slaapzakken, kussens en lakens mee te nemen. Wij vinden echt dat een boot huren een supergoed idee is. Je vaart weg en bent meteen op vakantie. Samen een koers uitzetten op de kaart en gaan! Op de eerste avond zijn we redelijk dichtbij gebleven, we zijn toen naar Urk gevaren. We vonden een plekje aan de lange steiger en konden eenvoudig en snel aanleggen. Al gauw kwamen er meerdere boten achter ons liggen en we maakten een praatje met de andere mensen die ook boten gehuurd hadden. We hadden gemarineerde kippenvleugels van de poelier meegenomen, die hebben we in de koekenpan gedaan en lekker gebakken, en samen met een zak gemengde sla en een gekookte aardappel hadden we ons maaltje zo op. We dronken na het eten nog een wijntje op ons achterdek en lagen rond een uur of 12 heerlijk in onze kooi, raampje open zodat we naar de sterren konden kijken. Wel hebben we de rollende hor ervoor gedaan, omdat er veel muggen waren. Maar het was zo leuk, onze eerste avond weg en al zo erg op vakantie!

De volgende ochtend zijn we Urk ingelopen. We zijn beiden overal ter wereld geweest, maar nog nooit in Urk. Het viel ons op dat iedereen erg aardig was. En wat een schattige straatjes heb je daar! Er zit nog een echte warme bakker in Urk, waar we lekkere gebakjes en broodjes hebben gekocht. Daarna hebben we koffie met wat lekkers genomen in het prachtige strandpaviljoen.

We hebben in dezelfde week iedere dag kunnen zeilen, de wind was ons gunstig gezind. We deden onder andere Stavoren, Enkhuizen en Lelystad aan. Iedere haven heeft z’n eigen charme en sfeertje. En overal kun je gebruik maken van keurige douches en toiletten, voor het geval je die op je boot niet wilt gebruiken.

We hebben supermooie foto’s gemaakt, heel stoer, achter het grote stuurwiel met de zeilen gehesen. Wat een succes, deze zeilvakantie in eigen land. Ik kan het iedereen van harte aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *