Bitcoin crash en bubbel? Drie gouden tips om veilig te beleggen in cryptomunten

bitcoin crash

Bitcoin crash en bubbel? Drie gouden tips om veilig te beleggen in cryptomunten

Je hoeft een ervaren cryptohandelaar niet uit te leggen dat het handelen in cryptomunten van tijd tot tijd erg frustrerend kan zijn. Feit is namelijk nou eenmaal dat cryptocurrencies erg gevoelig zijn voor ontwikkelingen in de markt en in de maatschappij – en dit zie je terug in sterk schommelende koersen. Om je te behoeden voor grote verliezen, vind je hieronder 3 gouden tips die je gaan helpen bij het veilig handelen in cryptomunten. Ben je nog niet ingestapt, dan help ik jou ook het moment kiezen om wél in te stappen.

1. Kies voor grote crypto’s

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom die koersen van cryptomunten eigenlijk zo bovengemiddeld veel fluctueren? Dit heeft alles te maken met de marktkapitalisatie. De marktkapitalisatie zegt (onder meer) iets over het aantal mensen dat bepaalde cryptomunten in bezit hebben. Feit is dat er in vergelijking tot grote beleggingsproducten – zoals goud of een groot aandeel – relatief weinig mensen in cryptomunten zitten. Hierdoor krijg je dat koersen al snel gaan bewegen wanneer een grote inkoper zijn munten verkoopt. De oplossing? Houd het bij grote cryptomunten – als Bitcoin en Ethereum – die een grote aanhang hebben en denk twee keer na over kleinere altcoins. Met deze altcoins kun je snel veel geld verdienen, maar ook vooral snel (heel) veel geld verliezen.

altcoins cryptomunten2. Lees je in en ken de markt

Veel mensen horen via vrienden of familie dat het handelen in crypto’s best interessant kan zijn. Het gevolg is dat mensen massaal de markt betreden zonder enige kennis van zaken. Dit leidt helaas in de praktijk tot grote verliezen en een levenslange trauma voor beleggen in cryptomunten. Dat is jammer, want er zijn wel degelijk mensen die daadwerkelijk profiteren van het handelen in cryptocurrencies.

Probeer alvorens het openen van één of meerdere posities, jezelf goed in te lezen. Wat is een crypto eigenlijk? Hoe steekt een cryptocurrency technisch in elkaar en welke factoren beïnvloeden de markt? Dit zijn allemaal relevante vragen die je jezelf dient te stellen als beginnend handelaar. Ga je als een kip zonder kop de markt op, dan is het in wezen niets anders dan een gok. En laten we eerlijk zijn: als je wil gokken, kan je beter naar het casino. Het is daar namelijk veel gezelliger.

3. Handel alleen met geld dat je kan missen

Hoe erg je ook je best doet om verliezen te beperken op de cryptomarkt: soms valt het gewoon nét allemaal tegen. De cryptomarkt is geen markt voor softies en je moet verliezen van tijd tot tijd kunnen incasseren. De gouden regel is hierbij dat je alleen dient te beleggen met geld dat je kan missen. Op het moment dat je geld juist niet kan missen, zal je erg afhankelijk worden van de koersen van de cryptomunten waar je in zit. Het gevolg zal zijn, dat je de koersen té nauw in de gaten gaat houden en gaat handelen uit angst of frustratie. Het gevolg daar weer van? Extra grote verliezen die – vaak – onnodig zijn. De Britten noemen dit ‘panic trading’. Kortom: kan je wat centen missen, dan kan je het overwegen om dit in cryptocurrencies te stoppen, maar weet dat er zekere risico’s aan verbonden zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *