Een vergoeding voor de kilometers die je maakt naar of voor je werk. Dat is kilometervergoeding ook wel reiskostenvergoeding genoemd. Belastingvrij of belast, hele bedragen voor openbaar vervoer of een geldbedrag per kilometer die je rijdt. Je hebt het in vele soorten en maten. Een aantal regels, over de hoogte van de bedragen, zijn opgesteld door de belastingdienst. Sommige Cao’s bepalen de kilometervergoeding voor werkgevers en werknemers. Soms hebben werkgevers een afspraak over de vergoeding opgenomen in de bedrijfsregels. Er zijn veel manieren mogelijk. Wil jij er alles over weten? Lees verder!
Wanneer heb ik recht op kilometervergoeding?
In de wet is niet vastgelegd dat je als werknemer recht hebt op kilometervergoeding. Dit soort aanvullende vergoedingen staan meestal omschreven in een cao of een arbeidsovereenkomst. Staat het in de cao of in je arbeidsovereenkomst omschreven? Dan is een werkgever verplicht om je deze vergoeding uit te betalen.
Heb je een auto van de zaak? Dan heb je geen recht op een kilometervergoeding. Dit geldt ook als je een Ov-kaart hebt van jouw werkgever. Hiermee worden jouw kosten voor woon-werkverkeer al vergoed door de werkgever.
Hoeveel kilometervergoeding kan ik krijgen?
Dit is wellicht de grootste vraag als het gaat om kilometervergoeding of reiskostenvergoeding. Hoeveel kan ik krijgen? Een werkgever mag voor woon-verkeer een bepaald bedrag belastingvrij vergoeden. Dit bedrag is de bekende 19 cent per kilometer. Je betaalt hier geen belasting over. Je ziet dit bedrag volledig terug onder aan je loonstrookje. Reis je met openbaar vervoer? Dan mag de werkgever het totale bedrag belastingvrij vergoeden. Let wel op, het mag. Dat betekent niet dat een werkgever het verplicht is. Als de kilometervergoeding niet omschreven staat in de cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsregels dan is een werkgever vrij om te kiezen of en hoeveel ze willen vergoeden.
Vergoeding boven de 0,19 cent per kilometer?
Er is veel discussie te doen over de kilometervergoeding. De vraag is meestal of de vergoeding nog wel volstaat tegenover de kosten die je maakt. Het kan voorkomen dat je een hogere vergoeding krijgt per kilometer. Dat mag. Je gaat alleen belasting betalen over de kilometervergoeding. Hoe werkt dat? Stel je krijgt 30 cent per kilometer. Over 19 cent hoef jij geen belasting te betalen. Dat blijft zo. Over de overige 11 cent per kilometer moet je wel belasting gaan betalen. Deze vergoeding wordt bij je inkomen opgeteld. Hoeveel belasting je gaat betalen hangt af van je inkomen.
Wat is het maximaal aantal te vergoeden kilometers?
Ook hierover mogen werkgevers en werknemer onderling zelf afspraken maken. In sommige cao’s is dit uitgebreid omschreven. Val jij onder een bepaald cao? Dan is het raadzaam om deze goed door te lezen. De werkgever dient zich te houden aan de cao. Zijn er geen afspraken over gemaakt? Dan kan een werkgever bepalen wat de maximale vergoeding is.
Naast de maximale reisafstand is er soms ook een minimale reisafstand. Vaak zeggen bedrijven of de cao’s dat het eerste aantal kilometers voor eigen rekening zijn. Gemiddeld is dat de eerste 10 kilometers.
Wat als ik ga carpoolen?
Goede vraag! Hiervoor zijn er twee mogelijkheden. Het is hierbij erg belangrijk wie het carpoolen organiseert. Is er bijvoorbeeld met de werkgever afgesproken dat jij 19 cent per kilometer krijgt en een aantal collega’s oppikt op weg naar het werk? Dan ben jij de enige in de auto die recht heeft op de vergoeding. In deze constructie heb jij recht op alle kilometers die je moet rijden om alle collega’s op te pakken. Dus ook de extra gereden kilometers.
Spreken collega’s onderling af om samen te rijden? Dan kun je als chauffeur en als meerijders de kilometervergoeding krijgen. De kilometers de je omrijdt om collega’s op te pikken worden daarin niet vergoed. Dit kan je natuurlijk onderling regelen. In deze tijd is carpoolen een goede optie om de hoge kosten nog enigszins te dekken.
Zelfstandige en kilometervergoeding
Als zelfstandige bepaal jij zelf welk tarief je aan de klant rekent voor kilometervergoeding. Gemiddeld rekent een zelfstandige 0,25 cent per kilometer. Omdat je als ondernemer btw moet betalen over je omzet, moet er ook btw berekend worden over je kilometervergoeding. De vergoeding wordt namelijk gezien als omzet. De btw draag je uiteraard ook weer af.
Omdat het bedrag boven de 19 cent per kilometer belast wordt is het niet altijd even aantrekkelijk om een hoger bedrag te rekenen. Dit komt omdat je meer inkomstenbelasting betaald. Kijk vooraf dus goed wat de verwachtingen zijn en of het interessant is om meer dan 19 cent te vragen.